Galleri Sjöhästen

 

 

Konst och
Konsthantverk
Siv Björkman
Fil.kand.

Galleri Sjöhästen
Lidingö konsthall
Konstnärer
Tidigare utställningar
Om oss
Kontakt

Galleri Sjöhästen
Gavelvägen 12
181 61 Lidingö


076-212 80 89
08-21 20 88


 

 

 Välkommen på Vernissage

Lördag den 31 maj 12.00 - 16.00

Utställningen pågår 31 maj - 16 juni

Sven Lundqvist – Skulptör och bildhuggare

Sven Lundqvist, född 1918 är den av våra svenska konstnärer som satt upp flest verk på torg, parker och andra offentliga rum i Sverige. Bara under åren 1953 – 1988 avtäcktes och invigdes inte mindre än 90 st. skulpturer, i brons eller sten, väggreliefer i brons eller sten, altarskåp, kyrkfönster , mm. I parker, vid skolor, i och utanför sjukhus, i banker och andra offentliga byggnaderSom ex. kan nämnas ” Fiskafänge ” – den stora brunnen med bronsreliefer i Helsingborg, ” Vårt behov av tröst ” – kalkstensskulptur vid Tallkrogens T-banestation, Stockholm, de stora ”Bronsportarna” med reliefer till Länsstyrelsen på Hantverkargatan i Stockholm, ” Tidningsläsarna ” – bronsskulptur utanför S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm, ” Paus i förhandlingarna” – Bronsrelief i Riksdagshuset, Stockholm, ” Hästskojare” – bronsskulptur i Sandviken, ” Madonnan ”, kalkstensskulptur i Vamlingbo Kyrka på Gotland, ” Lidingöloppsstatyn ” i Grönsta, Lidingö som sattes upp till firandet av Lidingöloppets 30-års Jubileum 1994.

Det sista prestigefyllda uppdraget som Sven Lundqvist utförde var bronsskulpturen ” Prinsen ” som står utanför Sundbyholms slott i Sörmland. Svens förslag vann tävlingen om uppdraget med sin bild av Målarprinsen Eugen där han står koncentrerad framför sitt staffli och med penseln i handen tycks måla av Sundbyholms slott. Vilket prins Eugen också gjorde i Målningen ” Slottet ” som han målade år 1893. Skulpturen sattes upp 2003, 110 år efter det målningen utfördes.

Sven Lundqvist hade en lång rad utställningar under sin livstid bl.a. på Millesgården och, på Prins Eugens Waldemarsudde. Han finns representerad på Moderna muséet och på många länsmuseér. Sven Lundqvist är en av de verkligt stora berättarna i vår nutidskonst. Underfundig, lågmäld, stillsam i sitt berättande som nästan alltid handlar om mänskliga relationer.

När nu hemmet har sålts har Galleri Sjöhästen fått förtroendet att ur Svens Ateljé välja föremål, skulpturer i brons och terrakotta, reliefer m.m. samt en vacker samling keramik till en minnesutställning som pågår från den 1 juni t.o.m. 19 juni.

Barbro Paulsson – Fotograf

Barbro är en etablerad och erkänd fotograf, utbildad vid Dramatiska Institutet och GFU i Stockholm. Hon har varit verksam i 40 år och är känd för realismen och dramatiken i sina bilder både i Sverige och utomlands. Hon har bland annat arbetat som kopist och assistent åt Christer Strömholm, Stockholm och Roland Harrison i New York.

Hennes verk har publicerats i samlingsverk, tidningar och tidskrifter. Barbro har också gjort skivomslag, bokillustrationer och författarporträtt. Barbros verk har visats både i separata utställningar och samlingsutställningar och finns i privata och offentliga samlingar.Bilden av Andy Warhol i Stockholm har en särskild historia. År 1976 när Andy Warhol var i Stockholm för att närvara vid sin utställning ”Cats and Dogs” bodde han på Hotell Diplomat i Stockholm.

Reportern från Sveriges Radio som skulle intervjua Andy Warhol ringde då till Barbro Paulsson som precis var färdgutbildad fotograf och föreslog att hon skulle komma och kanske få tillfälle att ta några bilder av Andy.

Sagt och gjort. Hon kom och fick möjlighet att ta sju bilder varav fem kommer att finnas på Galleri Sjöhästen som bakgrund till Sven Lundqvists minnesutställning. Under intervjun kom en person in och bad Andy Warhol signera en Cambell´s soppburk – Löksoppa, vilket Andy gjorde och Barbro fotograferade.

Var soppburken tog vägen, vet idag ingen. MEN – så vitt vi vet finns ingen liknande bild där Andy Warhol håller upp en Cambell Soppburk med sin personliga Namnteckning.

Fotografierna finns i en begränsad, numrerad ( 30 ex ) och inramad upplaga.

Karl Mårtens – Litografier

Karl Mårtens målar i akvarell och tusch. Och hans motivkrets är i första hand fåglar. Han är en av våra största och mest originella fågelskapare. Impulsen till sin personliga tolkning av fåglarnas personlighet fick han efter kontakt med Zenbuddistisk konsttradition. Karl började studera och arbeta med japansk tuschkalligrafi. Därmed var steget taget till den raffinerat, förenklade återgivningen av fåglar. Han lyckades med att kombinera kalligrafins enkelhet med fågelns komplexitet i en högst personlig bild.

Karl Mårtens har under senare år haft många internationellt uppskattade och efterfrågade utställningar.Öppettider

Måndag - Tisdag:Stängt
Onsdag - Fredag:12.00-18.00
Lördag - Söndag:12.00-16.00


Galleri Sjöhästen / Siv Björkman Tel : 08 - 21 20 88, 076 - 212 80 89
siv.bjorkman.stockholm@telia.com
Gavelvägen 12,  181 61 Lidingö